Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKVitamine B3

Niacine ofwel nicotinamide of vitamine B3 is een onderdeel van vitamine B complex.
Deze in water oplosbare vitamine helpt de bloedsuikerspiegel, zorgt voor een gezonde huid en bevordert het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel.
Vitamine B3 komt in de volgende voedingsmiddelen voor: vlees en vis, noten, granen, groente en fruit. Ook maakt ons lichaam vitamine B3 aan uit tryptofaan, een aminozuur dat voorkomt in eiwitten.


De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 is in Nederland vastgesteld op 13 tot 17 mg.. Bij curatief gebruik van vitamine B3 liggen de hoeveelheden vele malen hoger.
Vitamine B3 heeft 2 verschijningsvormen. Bij hoge doseringen vitamine B3 in de vorm van nicotinamide zijn er geen negatieve effekten gevonden. Hoge doseringen vitamine B3 in de vorm van nicotinezuur echter kan bloedvatverwijding tot gevolg hebben.

 

Als suppletie is vitamine B3 te verkrijgen in de vorm van nicotinamide, ook wel niacine genoemd, en in de vorm van niacinamide.Nicotinezuur is alleen op doktersrecept verkrijgbaar.
Vitamine B3 lijkt ontstekingen te remmen en wordt dan ook wel toegepast bij artritis (gewrichtsontsteking). Daarnaast lijkt het een positief effekt te hebben bij depressies.
Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling, het zenuwstelsel en de cholesterolhuishouding.
Op den duur kan een hoge dosering vitamine B3 de leverfunktie aantasten; de leverfunktie moet dan ook regelmatig worden gecontroleerd.

 

Een tekort aan vitamine B3 komt niet veel voor. Het kan huidproblemen veroorzaken en het kan een negatief effekt hebben op het slijmvlies van de mond, tong en darmen. Vaak zijn de eerste symptomen van een tekort aan vitamine B3 stemmingswisselingen en neerslachtigheid.

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351