Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKVitamine B1

Thiamine, of vitamine B1, is een onderdeel van vitamine B-complex. Vitamine B1 is net als de andere B vitamines in water oplosbaar. Thiamine helpt bij de omzetting van koolhydraten in energie en bevordert een gezond zenuwstelsel. Daarnaast kan het helpen bij bepaalde hartaandoeningen.
Met name varkensvlees, graanprodukten, gedroogde bonen, noten en zaden zorgen voor onze dagelijkse hoeveelheid vitamine B1, andere voedingsmiddelen bevatten maar weinig vitamine B1.

 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is, voor volwassenen, 1 mg. vitamine B1 per dag.
Er zijn geen negatieve gevolgen bekend van een hoge vitamine B1 inname. Voor gezonde personen lopen de marges van veilige inname vitamine B1 uiteen van 200 tot 500 mg. Eenmalige inname van hogere doseringen vitamine B1 worden als gevaarloos gezien. In de reguliere geneeskunde worden injecties met hoge doseringen vitamine B1 gegeven bij ontstekingen van zenuwweefsel.
Consumptie van tabak, koffie en alcohol, alsmede het gebruik van hormoonpreparaten verhogen de behoefte aan vitamine B1.
Een ernstig tekort aan thiamine/vitamine B1 kan leiden tot spierzwakte, oedeem, hartfalen en verder psychische problemen als geheugenverlies en dementie. In ons land komt een tekort aan vitamine B1 niet zoveel voor.

 

Sommige wetenschappers vermoeden gunstige effekten bij hoge doseringen vitamine B1 bij hartziekten, depressies, maag- en darmklachten en alcoholmisbruik.
Vitamine B1 is belangrijk bij het proces van verbranding van koolhydraten en het vrijmaken van energie. Vitamine B1 ondersteunt de spijsvertering, de bloedopbouw, de spierspanning en de aanmaak van maagzuur.

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351