Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKVitamine D

Vrij algemeen bekend is dat een Vitamine D tekort tot botafwijkingen kan leiden. Om een goede skeletopbouw bij zuigelingen en kleine kinderen te bevorderen wordt reeds lang bij hen Vitamine D suppletie toegepast. Voor kinderen tot 6 jaar heeft de Gezondheidsraad het ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) onlangs naar boven bijgesteld tot 600 IE (Internationale Eenheden). voor volwassenen tot slechts 200 IE, maar voor risicogroepen weer 400 tot 800 IE: kinderen tot 4 jaar, zwangeren en mensen met een donkere huid. 

 

Onderzoek wijst erop dat een Vitamine D tekort bij zeer uiteenlopende chronische kwalen zoals myopathie, hypertensie, diabetes mellitus, reumatoïde artritis, bepaalde vormen van kanker en inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn een rol kan spelen, evenals bij een verminderde weerstand tegen infekties en hoge bloeddruk.

Vitamine D blijkt dus niet alleen van belang voor ons botstelsel en gebit, maar is tevens voor talloze andere fysiologische funkties onontbeerlijk.
Gezien de veelzijdige werkzaamheid van vitamine D kan een tekort tot zeer uiteenlopende ziekteverschijnselen en klachten leiden. Het meest bekend is rachitis, skeletvervormingen die vroeger vaak bij kinderen optrad. Inmiddels is ook al langer bekend dat een Vitamine D tekort ook een factor kan zijn bij op oudere leeftijd optredende osteoporose.

Daarnaast is aangetoond dat Vitamine D gebrek tot disfunktioneren van skeletspieren kan leiden en dat in dat geval deze vorm van myopathie of spierziekte gebaat is bij Vitamine D suppletie. Ook zijn er aanwijzingen dat Vitamine D tekort de ontwikkeling van hart falen kan bevorderen.

In een Finse studie werd geconstateerd dat bij mensen die als klein kind regelmatig Vitamine D-suppletie kregen 30 jaar later het risico op diabetes 1 bijna 90 procent lager was dan bij personen bij wie deze suppletie niet was gegeven.
Verschillende onderzoeksresultaten wijzen erop dat de behoefte aan Vitamine D hoger is dan de door de Gezondheidsraad vastgestelde ADH. Zeker buiten de zomermaanden, waarin we onder invloed van zonlicht zelf Vitamine D aanmaken, is suppletie dan ook zeer aan te bevelen. Maar ook tijdens de zomermaanden zou Vitamine D suppletie geen overbodige luxe zijn omdat we ons vaak goed tegen de zonnestralen beschermen d.m.v. kleding en hoge UV beschermingsfaktoren.

Omdat bij Vitamine D suppletie niet bekend is dat hoge doseringen tot problemen leiden, is de toegestane maximale dosis per tablet onlangs verhoogd tot 1000 IE, te verkrijgen bij het merk Solgar op deze site.


 

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351