Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKVitamine A

Retinol, of vitamine A, is een in vet oplosbare vitamine en wordt in de lever opgeslagen. Ons lichaam haalt vitamine A uit dierlijke vetten (vlees, vis, melk en melkprodukten) en maakt het aan uit carotenoïden, zoals beta-caroteen in groenten en fruit.
Vitamine A voorkomt nachtblindheid, verschillende huidaandoeningen en het speelt een rol bij de opbouw van botten en het gebit. Vitamine A is onontbeerlijk voor een gezonde voortplanting, groei en ontwikkeling. Bovendien is vitamine A belangrijk voor een goed immuunstelsel m.n. in de luchtwegen en het spijsverteringskanaal.


In Nederland is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A voor vrouwen op 800 mcg en voor mannen op 1000 mcg vastgesteld, met een veilig maximum van 3000 mcg.

 

Een ernstig tekort aan vitamine A kan resulteren in nachtblindheid (die kan overgaan in totale blindheid), haar- en huidproblemen en een gebrekkige weerstand. Lichte tekorten aan vitamine A komen bij ouderen vaak voor, suppletie met beta-caroteen is dan noodzakelijk, apart of in een multi vitamine.

 

Een teveel aan vitamine A veroorzaakt hoofdpijn, misselijkheid, oogafwijkingen, haar- en huidproblemen, bloedend tandvlees en vermoeidheid. Bij zwangere vrouwen kan een overdosering vitamine A schade aan de vrucht toebrengen. Hen wordt daarom afgeraden veel lever te consumeren, lever bevat 11000mcg vitamine A per 100 gram.

 

Vitamine A is het veiligst in de vorm van beta-caroteen. Een overdosis vitamine A door het eten van caroteenrijke voeding is vrijwel onmogelijk, behalve door dagelijks lever of vette vis te eten. Ons lichaam zet niet meer carotenoïden om in vitamine A dan noodzakelijk.

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351