Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKAnti-oxidanten ten onrechte negatief in het nieuws.

De Volkskrant en NOVA hebben naar aanleiding van een onderzoek van Harvard University over een positieve relatie tussen anti-oxidanten en kanker, die recentelijk in Nature is gepubliceerd, antioxidanten ten onrechte als kankerbevorderend bestempeld. Het is wetenschappelijk onaanvaardbaar om op basis van n in vitro (reageerbuis) onderzoek antioxidanten (dus ook groenten en fruit) in een kwaad daglicht te stellen.

 

Het onderzoek betreft een in-vitro onderzoek met gekweekte tuorcellen en het effekt van N-acetylcysteine en Trolox (een synthetische afgeleide van vitamine E) op het afsterven van de kankercellen. Deze bleven na toediening langer in leven. De uitkomsten van dit in-vitro, dat is uitgevoerd met specifieke stoffen, kan niet zo maar vertaald worden naar de werking in het menselijk lichaam of naar de werking van anti-oxidanten in algemene zin, zoals vitamine C en E, betacaroteen, selenium enz..

 

Dit is n van de vele onderzoeken naar het effekt en de werking van anti-oxidanten. Dit onderzoek met geisoleerde tumorcllen mag niet vergeleken worden met de werking in het lichaam van mensen met kanker of met de preventieve werking van anti-oxidanten bij gezonde mensen. Uit veel andere onderzoeken is bekend dat anti-oxidanten een beschermende werking hebben tegen DNA schade.

 

De aangehaalde 15 jaar oude studie over beta-caroteen en longkanker bij rokers is overigens niet relevant. Dit onderzoek is indertijd gedaan met een zeer hoge (50 mg.) synthetische caroteen; een vorm die niet in natuurlijke supplementen voorkomt.

 

Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen op basis van de berichten in genoemde media nu de conclusie trekken minder anti-oxidanten te moeten innemen, in de vorm van groenten, fruit en voedingssupplementen. De media hebben ons inziens de verantwoordelijkheid over wetenschappelijke ontwikkelingen zorgvuldig (zonder jumping to conclusions) te berichten. En dit evenwichtig te doen; sceptische en overtuigde wetenschappers gelijkelijk aan het woord te laten ipv de tendentieuze berichtgeving zoals die nu heeft plaatsgevonden.

 

Talrijke onderzoeken tonen de positieve werking aan van anti-oxidanten voor het behoud van een goede gezondheid.

 

Met dank aan Solgar Vitamin Holland b.v.

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351