Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKCranberry

Cranberry of Veenbes wordt cullinair vooral gewaardeerd rond de december feestdagen. Van oudsher wordt cranberry ook ingezet bij urineweginfekties, waar voorla vrouwen last van hebben.

Onze moderne wetenschap bevestigt de werking van cranberry bij blaasontstekingen. Cranberry is van oorsprong een Amerikaanse plant die waarschijnlijk op de Texel terecht is gekomen toen een vrachtschip een gedeelte van haar lading voor de Texelse kust verloor, waarna de bessen aanspoelden.

De bessen werden, voor uitwendig gebruik bij bloedende wonden, gekneusd en in een omslag op de gewenste plek aangebracht. Inwendig werden cranberry's gebruikt bij scheurbuikachtige symptomen zoals slijmvliesontstekingen en bloedend tandvlees, als gevolg van een tekort aan vitamine C.

Tegenwoordig richt medisch onderzoek van cranberry's zich met name op de preventieve en curatieve mogelijkheden bij blaasontstekingen veroorzaakt door de E. coli en andere bacterin. Zo ontdekte men dat een hoge consumptie van cranberry's een zuiverder en zuurder urine tot gevolg heeft. Cranberry's stimuleren nl. de aanmaak van hippuurzuur die een krachtig antibiotisch effekt op de blaas heeft. Daarnaast zou de stof proanthocyaniden die veel in cranberry's voorkomt, ervoor zorgen dat schadelijke micro-organismen zich niet hechten aan de celwand van het urinekanaal waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor E. coli en andere bacterin om zich er te vermenigvuldigen.

 

Steeds terugkerende urineweginfekties moeten vaak, om complicaties te voorkomen, wel worden behandeld met anti biotica. Vervolgens kan preventief over worden gegaan op cranberry's. Cranberry's kunnen goed tezamen met reguliere medikatie worden gebruikt. Ook tijdens zwangerschap en bij borstvoeding kan veilig cranberry-suppletie worden toegepast.

 

Bij curatief gebruik wordt algemeen uitgegaan van 800 mg. cranberry extract ofwel 500 ml. ongezoet puur cranberrysap Bij preventief gebruik is dat 400 mg. respectievelijk 250 ml..

 

Cranberry's vervangen geen anti biotica kuur. Indien er na 24 tot 36 geen verlichting van de symptomen optreedt moet een arts worden geraadpleegd. Indien de klachten gepaard gaan met koorts, rugpijn en/of bloed in de urine kan er sprake zijn van een nierbekkenontsteking en moet een arts worden ingeschakeld.

 

 

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351