Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKMoederkruid

Moederkruid werd in de Middeleeuwen aangewend om de lucht te zuiveren en ter preventie van levensbedreigende ziekten. Tegenwoordig niet meer. Moederkruid wordt heden ten dagen in verband gebracht met hoofdpijn maagpijn en menstruatiestoornissen. Preventief zou moederkruid in een veel gevallen ingezet kunnen worden bij migraine.

 

Moederkruid is, met madelief en zonnbloemolie, lid van de margrietfamilie. De bloemen van moederkruid hebben geen therapeutische werking maar geuren sterk. Insekten mijden deze geur waardoor moederkuid een natuurlijke insektenbestrijder in de tuin kan zijn. Voor therapeutische doeleinden worden de blaadjes of bloemknoppen van moederkuid gebruikt. De werkzame stof heet parthenolide. Deze stof in moederkruid zou blokkerend werken op stoffen die bloedvatverwijdend of -vernauwend werken, en die ontstekingen kunnen veroorzaken.

 

De oorzaak van migraine is niet definitief vastgesteld. Er zijn echter onderzoekers die menen dat het wordt veroorzaakt door het samentrekken en verwijden van de bloedvaten in het hoofd waardoor er chemischestoffen vrijkomen die pijn en ontstekingen tot gevolg kunnen hebben. Moederkuid zou dan ook niet een reeds ingezette migraineaanval kunnen genezen, maar wel kunnen voorkomen.

 

Diverse onderzoeken hebben ertoe geleid dat moederkruid in diverse landen officieel wordt erkend als preventief middel bij migraine.

 

Daarnaast wordt moederkruid ingezet bij menstruatieklachten, m.n. bij krampen die optreden bij een overtollige prostaglandineproduktie door het baarmoederslijmvlies. Prostaglandines zijn hormoonachtige stoffen die pijn en ontsteking kunnen veroorzaken.

 

Er zijn weinig of geen bijwerkingen bekend van moederkruid consumptie als supplement. Dat geldt niet voor de verse plant; maagpijn en huiduitslag kunnen dan optreden.

 

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351