Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKKoper

Koper zorgt voor de vorming van collageen, een belangrijk eiwit voor botten, huid en bindweefsel, het zorgt ervoor dat ijzer wordt opgenomen in de rode bloedcellen en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Koper bevordert de vruchtbaarheid.

 

Het mineraal koper komt veel in onze dagelijkse voeding voor; noten, groenten en fruit, graanprodukten, vis en schaal- en schelpdieren en tenslotte in cacao.

 

Een tekort aan koper komt niet gauw voor. Mensen met de ziekte van Crohn of coeliakie of bij sommige erfelijke ziekten hebben vaker te maken met een kopertekort. Gebrekssyptomen zijn oververmoeidheid, hartritmestoringen, hoge bloeddruk, bloedarmoede en onvruchtbaarheid.

 

Een koperarm dieet kan aanleiding geven tot een verhoging van het slechte LDL-cholesterol en een verlaging van het goede HDL-cholesterolgehalte. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

 

Een dieet rijk aan koper is met name belangrijk voor zwangere vrouwen omdat relatief veel koper wordt opgenomen door de placenta en de foetus. Ook borstvoeding bevat relatief veel koper zodat ook zogende vrouwen een verhoogde behoefte aan koper hebben.

 

De opname van koper uit onze dagelijkse voeding kan worden beperkt door extra zink suppletie en door hoge doses Vitamine C.

 

Een kopervergiftiging kan voorkomen door verontreinigde voedingsmiddelen. Symptomen komen overeen met die van een voedselvergiftiging; braken, diarree, misselijkheid e.d..

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351