Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKJodium

Jodium is het enige mineraal met maar een funktie: het helpt de schildklier bij de produktie van thyroxine, een hormoon dat de stofwisseling regelt. Hoewel we met weinig toekunnen is jodium uiterst belangrijk voor onze gezondheid. Zo belangrijk dat reeds in de jaren 20 de overheid bakkers verplichtte jodium aan het brooddeeg toe te voegen.

 

Jodium is van doorslaggevende betekenis voor de schildklier. Dit orgaan regelt de stofwisseling, reguleert de groei en ontwikkeling van kinderen, de voortplanting, de zenuw- en spier funktie, de afbraak van eiwitten en vetten, de groei van haren en nagels en het zuurstofverbruik van de lichaamscellen.
De meeste bakkersprodukten zijn in ons land gejodeerd, evenals keukenzout, in tegenstelling tot zeezout. Verder zijn vis en schelpdieren een goede bron evenals groente, fruit en graanprodukten van jodiumrijke gronden.

 

Bij een jodiumtekort zal de schildklier uitzetten om zoveel mogelijk jodium uit de bloedsomloop op te kunnen nemen: een ouderwetse struma.

Een jodiumvergiftiging is bijna niet mogelijk. Bij een chronisch overschot aan jodium kan de ziekte van Basedow. De schildklier gaat dan sneller werken waardoor nervositeit en slapeloosheid en een eetlustgebrek kunnen ontstaan.

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351