Uitsluitend de beste kwaliteit Vanaf 50 euro geen portokosten Vaste klantenkorting Snelle levering

KIES UW MERK >

KIES UW MERKCalcium

Het mineraal calcium (kalk) bevindt zich voor 99 % in het skelet en het gebit. Daarnaast regelt calcium (in samenwerking met magnesium) de prikkeloverdracht in de cellen waardoor calcium ook betrokken is bij het funktioneren van het spierweefsel. Verder is calcium onontbeerlijk bij de hormoonstofwisseling, bloedstolling en de celgroei.

 

Calcium zit voornamelijk in zuivelprodukten. Maar ook in andere voedingsmiddelen komt calcium voor en draagt het bij aan onze totale calcium consumptie.
Om voor voldoende calcium in het bloed te zorgen wordt er calcium aan onze botten onttrokken. Als dit proces niet wordt gecompenseerd met calcium consumptie zal op den duur de kwaliteit van het skelet daaronder lijden. Dit kan leiden tot osteoporose, de botdichtheid neemt af waardoor botbreuken makkelijk optreden, vervormingen van de ruggegraat en lengteverlies.

 

Een teveel aan calcium consumptie (meer dan 2500 mg, ofwel meer dan 2 liter melk per dag) bemoeilijkt de opname van zink, ijzer en magnesium en er kan verkalking van de nieren en vaatwanden optreden.

 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium is in Nederland 1000 mg ofwel 1 gram.
Die hoeveelheid calcium is lang niet voor iedereen haalbaar, 1 gram calcium is ongeveer gelijk aan 5 glazen melk! Calcium suppletie is dan ook vaak aan te raden. Met name in combinatie met vitamine D, die zorgt dat de calcium goed wordt opgenomen. Zorg dan wel voor het goede supplement; de opneembaarheid van het ene calciumpreparaat en het andere varieert enorm. De beste vormen zijn citraten (m.n. voor ouderen), malaten en aminozuur chelaten.

 

Voldoende beweging, voldoende vitamine D beinvloeden de calcium opname positief. Tijdens en na de menopauze wordt calcium door vrouwen minder goed opgenomen, vandaar dat vrouwen vaker met osteoporose te kampen hebben dan mannen.

KIES UW CATEGORIE >

NIEUWSBRIEF


Solgar approved etailer 4412351